ارسل ملاحظاتك

ارسل ملاحظاتك لنا







Arapça Öğretim Metodu: Türkiye Örneği

العنوان بلغة أخرى: Teaching Arabic Worldwide: Turkey as an Example
تعليم اللغة العربية في العالم: تركيا نموذجا
المصدر: آداب الرافدين
الناشر: جامعة الموصل - كلية الآداب
المؤلف الرئيسي: مكين، محمد (مؤلف)
المؤلف الرئيسي (الإنجليزية): Mekin, Mohammed
المجلد/العدد: مج52, ملحق
محكمة: نعم
الدولة: العراق
التاريخ الميلادي: 2022
التاريخ الهجري: 1444
الشهر: نوفمبر
الصفحات: 129 - 158
ISSN: 0378-2867
رقم MD: 1486966
نوع المحتوى: بحوث ومقالات
اللغة: التركية
قواعد المعلومات: AraBase
مواضيع:
كلمات المؤلف المفتاحية:
تركيا | لغة أجنبية | اللغة العربية | طرائق التدريس | التدريس الحديث | Turkey | Foreign Language | Arabic | Teaching Methods | Modern Teaching
رابط المحتوى:
صورة الغلاف QR قانون
حفظ في:
المستخلص: موضوع هذه الدراسة هو تحديد الأساليب التي يجب اتباعها في تعليم اللغة العربية للأجانب، وتقتصر الدراسة على تحديد وانتقاد مناهج مقرر اللغة العربية المعمول بها حاليا في تركيا، وفي هذه الدراسة سنقيم بشكل عام للمناهج العربية المطبقة في المدارس الثانوية والجامعات في تركيا، والهدف من الدراسة هو جعل دورات اللغة العربية المقدمة في تركيا أكثر تأهيلا وتحديد طرائق وأساليب تدريس اللغة العربية للطلاب في أقرب وقت ممكن، كما هو معلوم، وهناك أسلوب تدريس للغة العربية مستمر في المدارس الدينية في تركيا منذ قرون، وهناك سلسلة من قوائم الكتب التي توصف بأنها كتب متسلسلة، يجب تدريسها، ولسوء الحظ فإن هذه الكتب ومحتوياتها التي كانت تعد مثالية في العصور الوسطى، غير كافية تماما لجذب الأجيال الجديدة، وجعلهم يحبون اللغة العربية؛ لأنها تخلو من فرص الاتصال والتكنولوجية الحالية، وهي بعيدة كل البعد عن مزايا المعلوماتية المرئية والسمعية، ويلاحظ أنه حتى الأجيال الشابة التي تتوق لتعلم اللغة العربية، وتقع في اليأس والعجز في تعلم اللغة عند مواجهة هذه الكتب ومحتواها ففضلا عن ذلك يلاحظ أن منهج اللغة العربية المطبق في المدارس الدينية التقليدية في تركيا هو منهج نحوي تماما، ويستند في الغالب إلى حفظ قواعد اللغة، ولا يعطي مكانا كبيرا لترجمة النصوص وتحليلها، ويفتقر إلى أساسيات فهم النص من البسيط إلى الصعب، ومن ثم فهو يحول تعليم اللغة العربية إلى كابوس يستغرق وقتا طويلا ونتيجة للدراسة، فقد توصلنا إلى ضرورة إيجاد طرائق وأساليب جديدة ودقيقة لتعليم اللغة العربية للأجانب في أسرع وقت ممكن، وبناء على مثال مناهج اللغة العربية المطبقة في تركيا بفضل هذه الطرائق والأساليب التي تم الحاجه إلى تطويرها، واستنتجنا أن هناك حاجة كبيرة لأعمال ودراسات وأساليب جديدة للخبراء الميدانيين من أجل تعليم ومعرفة اللغة العربية بشكل أفضل، وهي واحدة من أبرز لغات العالم.

The subject of this study is to determine the methods to be followed in teaching Arabic to foreigners. The study is limited to identifying and criticizing the current Arabic language course curricula in Turkey. In this study, a general evaluation of the Arabic teaching programs implemented in high schools and universities in Turkey will be made. The aim of the study is to make the Arabic courses offered in Turkey more qualified and to determine the ways and methods of teaching Arabic to students without wasting time. As it is known, there is an Arabic teaching method that has been going on for centuries in madrasahs, which are religious schools in Turkey, and there is a list of books that must be taught, which are described as sequence books. These books and their contents, which were considered ideal in the Middle Ages, are unfortunately completely inadequate in attracting new generations and popularizing the Arabic language due to their lack of today's communication and technological opportunities and the advantages of visual and auditory informatics. In addition, it is seen that the Arabic teaching program applied in madrasahs, which are traditional religious schools in Turkey, is completely based on grammar and mostly based on grammar memorization, does not give much space to text translation and analysis, and lacks the practice of understanding and comprehending texts from simple to difficult. Therefore, it is noticed that the impossibility of learning Arabic has turned into a nightmare. As a result of the study, based on the example of the Arabic teaching programs implemented in Turkey, it was concluded that new, accurate and modern ways and methods should be put forward for teaching Arabic to foreigners without wasting time. Thanks to these methods and techniques that need to be developed, it has been pointed out that there is a great need for new studies, programs and methods of field experts in order to better teach Arabic, one of the most important global languages, and a new Arabic teaching model has been presented.

Bu çalışmanın konusu, yabancılara Arapça öğretiminde izlenecek yöntemleri belirlemektir. Çalışma, Türkiye'de halihazırda yürürlükte olan Arapça dil dersi müfredatlarının belirlenmesi ve eleştirilmesi ile sınırlıdır. Bu çalışmada Türkiye'de lise ve üniversitelerde uygulanan Arapça öğretim programlarının genel bir değerlendirmesi yapılacaktır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de sunulan Arapça derslerinin daha nitelikli hale getirilmesi ve öğrencilere Arapça öğretiminin yol ve yöntemlerinin zaman kaybetmeden belirlenmesidir. Bilindiği gibi Türkiye'de dini okullar olan medreselerde yüzyıllardır süregelen bir Arapça öğretim yöntemi vardır ve sıra kitapları olarak nitelendirilen ve mutlaka öğretilmesi gereken bir dizi kitap listesi vardır. Orta Çağ'da ideal kabul edilen bu kitaplar ve içerikleri, ne yazık ki günümüz iletişim ve teknolojik imkânlarından, görsel ve işitsel bilişimin avantajlardan yoksun olmaları nedeniyle yeni nesilleri cezbetme ve Arap dilini sevdirme konusunda tamamen yetersiz kalmaktadır. Arapça öğrenmeye can atan genç kuşakların bile bu kitaplar ve içerikleri ile karşı karşıya kaldıklarında dili öğrenme konusunda hayal kırıklığı yaşadıkları ve çaresizliğe düştükleri belirtilmektedir. Ayrıca Türkiye'de geleneksel din okullar olan medreselerde uygulanan Arapça öğretim programının tamamen dil bilgisine dayalı olduğu ve çoğunlukla dil bilgisi ezberi üzerinden yürüdüğü, metin çeviri ve çözümlemesine fazla yer vermediği, basitten zora metin anlama ve kavrama pratiğinden yoksun olduğu görülmektedir. Bu yüzden artık Arapça öğrenmenin imkansızlığı bir kabusa dönüşmüş bulunduğu fark edilmektedir. Çalışma sonucunda Türkiye'de uygulanan Arapça öğretim programları örneğinden hareketle yabancılara Arapça öğretimi için zaman kaybetmeden yeni, isabetli ve modern yol ve yöntemlerin ortaya konulması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır. Geliştirilmesi gereken bu yöntem ve teknikler sayesinde en önemli küresel dillerden biri olan Arapçanın daha iyi öğretilmesi için alan uzmanlarının yeni çalışmalarına, programlarına ve yöntemlerine büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmiş ve yeni bir Arapça öğretim modeli takdim edilmiştir.

ISSN: 0378-2867

عناصر مشابهة